Zdrowe odżywianie – makaron z ciecierzycy i inne produkty

Makaron traktowany jest jako jedno z bardziej kalorycznych źródeł węglowodanów. I choć istnieją jego pełnoziarniste wersje, to nadal pod względem kalorii stoi niżej od chociażby różnorakich kasz, czy ziemniaków. Trzeba jednak przyznać, iż makaron stanowi u wielu konsumentów jeden z częściej wybieranych produktów, dlatego też warto zapoznać się z jego alternatywami, które ułatwią nam zdrowe odżywianie. Jedną z nich jest do niedawna rzadko spotykany makaron z ciecierzycy. Rozwiązanie oryginalne, nowoczesne i wyraziste w smaku – doda charakteru nawet najprostszym potrawom.

Jak przygotować klasyczny makaron z ciecierzycy?

Dobrze przygotowany makaron z ciecierzycy dostarczy nam nie tylko energii, ale i multum pożądanych przez organizm wartości odżywczych. Zdrowy, lżejszy od klasycznego makaronu, a przy tym charakterystyczny – pozwoli na pozbycie rutyny w kuchni i stanie się powszechnie wybieranym zamiennikiem. Taki makaron przygotujemy ze zmielonej ciecierzycy (jedną z jego największych korzyści jest duża ilość białka). Na rynku dostępnych jest wiele wersji tego produktu: począwszy od typu spaghetti, przez klasyczne świderki, a na grubszych formach kończąc. Makaron z ciecierzycy bardzo dobrze komponuje się z większością warzyw, a nawet owoców. Świetnie współgra również i z tradycyjnym sosem pomidorowym, tworząc potrawę prostą, acz wyraźnie pożywną i smaczną. Dla zwiększenia intensywności smaku można dodać wybrany starty ser lub parmezan.

Główne właściwości ciecierzycy


Makaron z ciecierzycą to idealna opcja dla tych, który poszukując nowych kierunków w kulinariach, a przy tym pragną zachować zdrowe elementy w pożywieniu. Z racji na spore pokłady węglowodanów oraz białka, produkt ten docenią także i sportowcy, którzy poddają swoje organizmy regularnym aktywnościom fizycznym. Makaron z ciecierzycą to także rozwiązanie polecane przez dietetyków – stanowczo lepsza, zdrowsza oraz mniej kaloryczna wersja od makaronu pszennego, a przy tym nadal cechująca się korzystnym smakiem. A jakie właściwości ma sama ciecierzyca? Ta cechuje się wyczuwalnym orzechowym posmakiem, można określić ją i jako odrobinę słodką (odczucie to można potęgować stosując odpowiednie przyprawy). Co więcej, sama ciecierzyca słynie jako bogate źródło aminokwasów oraz białka (dlatego też można ją stosować jako zamiennik mięsa). Przy tym jest lekkostrawna, nie obciąża żołądka, wzmacnia skórę oraz paznokcie, a co najważniejsze wpływa pozytywnie na naszą odporność. Polecane jest jej regularne spożywanie szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Food obraz autorstwa freepik – www.freepik.com