Dlaczego warto pokochać ciecierzycę?

Ciecierzyca to jedna ze strączkowych roślin, które są smaczne, uniwersalne w kuchni i bardzo zdrowe. Choć te okrągłe nasionka przywędrowały do nas z daleka, cieszą się dużą popularnością w całej Europie! Największe uprawy występują na obszarze od Wysp Kanaryjskich do Azji centralnej i północno – wschodniej Afryki. Najwięcej rodzajów ciecierzycy znajdziemy jednak w rejonie  Morza Śródziemnego. Kochają ją mieszkańcy Egiptu, Indii oraz Izraela, Turcji i innych Azjatyckich państw. Wiele dań z ciecierzycy można znaleźć także w niemal całej Afryce! Warto także dodać, że ciecierzyca nie zawiera glutenu i może być spożywana przez alergików jako makaron z ciecierzycy lub podstawa do wytworzenia zdrowej mąki! Za co jeszcze  kochają ją europejczycy?

Powiew wschodu na Polskim talerzu

Dania z ciecierzycy są u nas głównie popularne w kręgach osób związanych z wegetarianizmem oraz weganizmem. Kochają oni pyszny hummus, zupę z ciecierzycy lub sałatki i inne rodzaje potraw, które dostarczają dużych ilości białka. Przygotowując w domu chrupiącą bagietkę, świeży hummus z tahini oraz miseczkę z oliwkami, stworzymy podczas przyjęcia klimat idealny dla wszystkich fanów azjatyckich przygód! W taki sposób zdobędziesz wymarzoną wschodnią podróż bez wychodzenia z domu! Egipcjanie uważają ją także za afrodyzjak co może być ciekawą informacją podczas sporządzania potraw na romantyczną kolację!

Wegetarianie pokochają kebab!

Jeśli wybierasz się z przyjaciółmi do baru kebab, a nie masz ochoty na danie mięsne możesz zamówić wersję, której bazowym składnikiem jest falafel. Jest to danie wywodzące się Bliskiego wschodu, które wytwarza się z mielonej ciecierzycy, usmażonej  w tłuszczu. Kebab, tortilla lub pita z takim składnikiem jest pyszna i pozwoli Ci na zjedzenie posiłku w towarzystwie osób, które kochają mięsne wersje tych dań!

Cenne źródło białka


Choć w kwestii zawartości białka prym wiedzie soja – ciecierzyca jest powszechnie uważana za zdrowszy wariant nasion strączkowych. Można ją podawać w sosie pomidorowym, z dodatkiem szpinaku oraz mielić i używać jako farszu do pierogów, przekąsek z ciasta francuskiego oraz jako pożywny dodatek do sałatki z brokułem , jajkiem i innymi pysznymi warzywami! Oprócz podawania jej w gotowanej postaci, można stworzyć z niej mąkę i wyczarować ciasta, naleśniki i niezwykle smaczne i zdrowe placki. Ciecierzyca może być kupowana w postaci suchej i gotowana w domu, ale można także nabyć wersję w puszce lub słoiku. Ten drugi wariant pozwoli nam stworzyć pyszne danie wschodnie nawet podczas niespodziewanej wizyty gości!

Food obraz autorstwa freepik - www.freepik.com